Recepten

Zuurvlees op Maastrichtse wijze

Ingrediënten:

1 kilo runderlepkes (runderstukjes, varkensstukjes of kipfilet) je kunt dit recept met alle vleessoorten maken. Alleen runderstukjes is origineel recept, heeft wel goed tijd nodig om te laten garen!

1/4 kilo unne, groof gesnooje (Uien, grof gesneden)
2 tot 3 tasse azien (kopjes azijn)
2 tot 3 tasse water (kopjes water)
4 groffelsnegel (kruidnagels)
1 lawweleerblaad (laurierblad)
1 1/2 eetlepel sjroep (stroop)
2 a 3 sjijve peperkook (sneetjes ontbijtkoek)
1 theelepelke sókker (suiker)
10 peperbölkes (peperbolletjes)
2 steke magrien (“steek”= 25 gram margarine)
get zaajt en get peper (beetje zout en peper)

Bereiding:

Wrijf het vlees in met zout en peper en snij het in stukjes van 3 bij 3 cm. Zet de stukjes vlees 24 uur in de (marinade) azijn gemengd met het water, het zout, de peperbolletjes, laurierblad en de kruidnagels.

Smoor in een(grote) braadpan de uien in de boter goudgeel en leg ze dan even apart.

Haal het vlees uit de marinade, droog het (bijv. met keukenrol) en bak het in diezelfde boter bruin. Doe de uien bij het vlees en zoveel marinade dat het vlees net onder het vocht staat.
Roer de stroop erdoor, de fijn gemaakte ontbijtkoek, de suiker en laat het vlees op een laag pitje pruttelen totdat het gaar is, d.w.z. tot het bijna uit elkaar valt. Op smaak maken met peper en zout.

Dit recept is lekker met frietjes en een frisse salade , aardappelen of aardappelpuree met rodekool en appelmoes .

Related Posts